Varifrån kommer fjädrarna?

 

I Sverige används fjädrar framförallt i två huvudsakliga syften; i kuddar och duntäcken liksom i påskris. Vad många inte tänker på är hur dessa fjädrar hamnat där och detta ges nu alltmer uppmärksamhet.

I princip finns det bara två sätt att erhålla fjädrar; antingen genom att plocka dem efter att en fågel har slaktas eller medan den fortfarande lever. Många av påskrisens fjädrar kommer från enorma kalkonanläggningar i Kina och USA och här visar man ofta ingen hänsyn till djurens välbefinnande utan sysslar i stället med okontrollerad avel, hormonbehandlingar som ger dem onaturligt snabb växt, vidriga levnadsförhållanden och inhumana avlivningsmetoder. Ibland blir djuren inte ens avlivade innan de plockas, vilket innebär fruktansvärt lidande.

I Sverige är dessa metoder inte tillåtna med det betyder inte att man inte importerar fjädrar från dessa helveteshål och därför bör man göra efterforskningar innan man köper produkter med fjädrar. Många kommuner har nu slutat använda dessa fjädrar, bland annat Västerås, Norrköping och Flen och genom påtryck från allmänheten blir de allt fler. Även privatföretag som Hemtex har också slutat med dessa fjädrar, vilket är en positiv utveckling ur djurens perspektiv och man kan sova med gott samvete.

mts_sociallyviral