Respektera djuren när du vistas i naturen

Många människor gillar att vistas i naturen och ta del av vackra naturupplevelser. Friluftsliv är bra för hälsan eftersom det ger frisk luft och motion. Det är dock viktigt att komma ihåg att du även måste respektera djuren. Tack vare allemansrätten har du tillåtelse att fritt röra dig i naturen, men den innebär även vissa skyldigheter. Bland annat måste du respektera djurens rätt och ta ansvar för naturen där du vistas. Här kan du läsa mer om hur du vistas i naturen på ett hänsynsfullt sätt.

Observera djuren på avstånd

Allemansrätten innebär att du inte får störa eller skada djur. När du är i naturen är du en besökare på djurens territorium. Respektera djurlivet genom att observera det på avstånd. Med en kikare fågelskådning kan du uppleva naturrikedomen utan att störa djuren. Hos Astro Sweden hittar du ett stort utbud av kikare och handkikare från kända märken. På deras hemsida hittar du även information om vad de olika siffrorna på en kikare betyder. Allemansrätten innebär också att det är förbjudet att röra djurens ungar och deras bon. Det är självklart också förbjudet att ta fågelägg.

Ha hunden i koppel

Du som har hund har ett stort ansvar att se till att hunden inte skrämmer eller skadar djuren. Mellan 1 mars – 20 augusti måste hunden vara kopplad eftersom djuren har ungar under denna tid. Det är dock alltid rekommenderat att ha hunden i koppel om den inte är mycket väldresserad och lydig.

Skräpa inte ned

Kasta inte skräp i naturen. Det är dåligt både för naturen och för djuren som lever där. Allemansrätten ger dig möjlighet att vandra, promenera, campa, paddla kajak, plocka bär och mycket mer. Det minsta du kan göra är att visa respekt för djuren. Lämna därför aldrig skärp efter dig när du vistas i naturen.

mts_sociallyviral