Arbetshundar i olika yrken

Hunden är som bekant människans bästa vän och idag har de flesta av oss våra fyrbenta vänner enbart som sällskapsdjur. Men man ska absolut inte glömma bort att det finns hundar som är tränade för att utföra riktiga, och väldigt viktiga, arbeten. Hundar används av polis och militär, som terapi- eller servicehundar eller som sök- och räddningshundar. Även om din hund är en arbetshund så omfattas de naturligtvis av den svenska djurrätten och ska tas om hand på samma sätt. Arbetshundar är nog i många fall dessutom bättre kontrollerade och granskade än vanliga sällskapshundar då de utför officiella uppdrag. Inom dessa yrkeskategorier finns ofta ytterligare regler som tillämpas på hundarna och deras arbete.

För att kunna hjälpa din hund att arbeta effektivt och rätt gäller det att du själv som hundförare också är korrekt utrustad för uppgiften. Spana in utbudet av funktionella och praktiska arbetskläder hos ITAB så kommer du definitivt att kunna hänga med i jyckens svängar.

Polishundar är ett otroligt viktigt hjälpmedel för polisen och underlättar deras arbete på många sätt. Detsamma gäller naturligtvis för servicehundar som verkligen gör ett livsviktigt arbete i det att de stöttar sina förare på diverse sätt och håller dem friska och säkra. Vill du att din hund ska kunna användas som arbetshund kan du gå någon av brukshundsklubbbens kurser för tjänstehundar som utbildar och förbereder hunden för olika typer av arbeten.

mts_sociallyviral