Smink och djurtestning

Det används en hel del smink världen över, men det inte alla känner till är att mycket av det faktiskt testas på djur som inte alls mår speciellt bra. Men vad testas på djur och kan man undgå att köpa djurtestade produkter?

Vad testas på djur?

När det gäller djurförsök kan i stort sett allt testas på djur. Smink som foundation, mascara och liknande testas för att funktionen och hudens reaktioner ska kunna undersökas. Det finns också djurförsök där mediciner testas, men de får trots allt ses som lite mer livsviktiga än sminkprodukter även om djurförsök inte heller då är speciellt etiska.

Finns det andra sätt att testa på?

När det gäller smink går det också att testa det på konstgjorda produkter, eller på hud från djur som slaktats för födoproduktion. Det är med andra ord inte ett måste att testa på djur men i många fall kan djurförsök dessvärre vara en av de billigaste varianterna för att se om en produkt har några biverkningar eller om den fungerar som den ska.

Smink som inte testas på djur

Då och då kan man stöta på smink och andra produkter som är cruelty free, eller som är veganska. Det är produkter som inte testas på djur, och som inte innehåller produkter som kommer från djurriket. Om man värnar om djurens hälsa är det alltså smink inom de här kategorierna man bör leta efter. Ibland kan det dock vara så att tillverkare av olika sminkprodukter försöker få produkterna att verka veganska eller som att de inte är testade på djur trots att så inte är fallet. Online finns det bra listor där alla tillverkare som inte använder djur i någon form när sminket tas fram presenteras. Genom att ha lite koll på dem kan man undvika stödjande av djurförsök.

mts_sociallyviral