Rätta kläderna för naturlivet

Det är härligt att tillbringa en dag i naturen. Titta på djuren ute i det fria, röra sig och andas frisk luft. För att verkligen njuta av naturen behöver du införskaffa kläder som både håller dig varm och som håller hårda tag. Vare sig du är ute med barnen, gillar att vandra, göra långa skogspromenader med din hund, fotografera eller är fågelskådare, så är det väl värt att investera i riktiga utekläder. Köper du hög kvalitet håller kläderna i många år.

Riktiga utekläder

Att vara ute i naturen är att komma nära elementen. Du går på stigar, genom snår, hasar dig nerför stenar, klättar upp för kullar, vandrar i fjällen och sitter på en stock för att fika. Då behövs kläder som både håller dig varm och skyddar dig från både grenar och stenar. För ett bra uteliv bör du skaffa en jacka som du rör dig ledigt i. Den måste vara varm, i alla fall under höst och vinter, men samtidigt inte för varm. Skaljackor och att bygga lager-på-lager är det bästa. Då kan du ha samma jacka nästan hela året, men med olika mycket lager tröjor undertill. Skaffa också byxor som håller, som har extra förstärkningar sydda både på knäna, framsidan och baken. Då kan du röra dig i skogen utan att oroa dig för att byxorna ska gå söner. Du hittar dina fritidskläder för naturen på Garphyttan, kläder utvecklade av Johan Skullman, en ikon inom outdoor-världen och en expert inom överlevnad.

Ute hela dagen

För att kunna tillbringa en dag, eller en vecka på fjällen, måste du klä dig rätt. Använd ullstrumpor eftersom ull andas. Ha alltid med dig ett par extra strumpor i ryggsäcken, särskilt om du är ute över natten. Då kan du byta strumpor ifall du gått ner dig och har långt hem – dina fötter kommer att uppskatta det. Om du håller på med fotografering eller fågelskådning går du först en bit, ibland riktigt långt, och sedan kan det bli mycket stillasittande. Då är det skönt med kläder som andas, samtidigt som de håller dig varm. Ta alltid med något att sitta på, så blir det både bekvämare och du slipper frysa. För lite varmare dagar, som under våren och hösten, är flanellskjortan både varm, snygg och skön.

Det är också klokt att investera i en varm mössa. Många väljer mössor i svart, brunt, mörkgrått eller mörk militärgrön. Bra färger som passar i naturen och utestilen. Men det kan var klokt att också ha en orange mössa eller keps. Ifall du går vilse kommer du synas bättre uppifrån luften, förutom att jägare lättare kommer att se dig. Om du är ute mycket i skog och mark är det klokt att alltid ha med något orange i ryggsäcken, som en mössa eller reflexväst, ifall du skadar dig eller går vilse.

mts_sociallyviral