Att ta avstånd räcker inte

Du har tagit steget att ta avstånd från djurutnyttjande och blivit vegan, men känner att du vill göra mer. När det handlar om liv och död, som det gör i detta fallet så är det fullkomligt normalt att känna på det viset. Men det är inte alltid helt lätt att veta vad man kan göra och särskilt då man inte ännu hunnit skaffa sig vänner som tänker i samma banor. Men det finns så otroligt mycket du kan göra, helt utefter dina egna förutsättningar. I många fall är det mer givande än man tror att arbeta aktivt inom djurrätt, då stödet man får från varandra är oerhört betryggande.

På de flesta platser i landet finns redan grupper av människor som arbetar tillsammans på olika vis mot djurförtrycket. Ett bra första tips är att sluta upp med dessa personer och på så vis få hjälp med hur du kan gå tillväga. Idag är internet och sociala medier det främsta sättet för djurrättsrörelsen att både gruppera sig och sprida information. Finns inte redan den typ av grupp som intresserar dig i din stad så kan du skapa en egen och på så vis få kontakt med likasinnade nära dig. Har du inte redan ledarkunskaper kan exempelvis en kurs med executive mba hjälpa dig att komma igång.

Det finns många olika typer av aktivism och säkerligen något som passar alla. Om du är bra på att prata med människor så kan något typ av “outreach” passa bra. Detta sker i de flesta fall i form av någon manifestation på stan där det visas bilder eller film på djurindustrier. Din uppgift blir sedan att svara på frågor från förbipasserande och förklara hur man kan göra mer djurvänliga val i sin vardag. Känner du dig inte beredd på att ta samtal kan det räcka med att bara stå med en skylt eller liknande. Vill du komma ännu närmare själva industrierna hålls även vigils utanför slakterier. Aktivisternas uppgift är i detta fall att dokumentera djuren i transporterna som är på väg in i slakterierna och sedan sprida dessa bilder vidare via sociala medier. Det andra motivet vid denna typ av aktivism är att uppmärksamma och se djuren vid deras sista stund i livet. Vanlig vardagsaktivism är också oerhört effektivt och något som många inte tänker på. Detta kan vara att kommentera inlägg på sociala medier och sprida dem vidare. Att dela ut flygblad med information om djurens situation eller sätta upp lappar är också ett bra sätt att nå ut med sitt budskap. Hur du väljer att gå tillväga är mindre viktigt, då de flesta är överens om att all typ av aktivism behövs och påverkar olika typer av personer.

mts_sociallyviral