Djurrätt är något som väldigt många kämpar för. Man kan kämpa för djurrätt på många olika sätt, antingen genom att man aktivt genomför olika aktioner eller bara genom att man uttrycker sin åsikt. Man måste inte vara vegan för att anse att vissa saker går emot djurrätten, men några väljer att vara det. Det är dock inte bara på större anläggningar som djur plågas. Det förekommer också djurplågeri i vanliga hem, både i Sverige och utomlands.
Måste djur ha tillgång till alla bostadens rum?
Beroende på hur man bor kan det vara mer eller mindre djurplågeri att inte låta djuret ha tillgång till husets rum. Det beror också på vilka djur man har. Fåglar, akvariefiskar, kaniner och liknande måste inte kunna röra sig fritt i bostaden, men för katter och hundar gäller andra regler. Att skärma av ett finrum i en större bostad med bra innerdörrar är inte djurplågeri. Att ha en hund eller katt instängd på en liten toalett, dygnet runt i flera veckor är däremot inte okej. Ett undantag kan vara om djuret är instängt under en kortare tid, kanske under tiden man dammsuger.
Olika former av djurplågeri
Djurplågeri kan se ut på väldigt många olika och därför kan det också ibland vara svårt att säga vad som är djurplågeri och inte. Om man slår en hund eller katt är det självklart inte okej, men om katten till exempel är på väg att hoppa upp på en stekhet spis kan en lätt viftning med handen vara helt okej för att avvärja en olycka.
Vilka rättigheter har ett djur?
Vissa menar att ett djur har samma rättigheter som en människa medan andra menar att så inte är fallet. De allra flesta är dock överens om att djur inte ska plågas i onödan. Vissa säger att djurförsök är helt onödiga, och att det är djurplågeri att äta kött. Sett till djurrätt kan det såklart vara fallet, men å andra sidan kan djurförsök vara nödvändiga när det gäller tester av till exempel medicin.
Vad gör man om man vet att djur far illa?
Om man ser eller vet om att ett djur kanske inte har det så bra i sin omgivning kan det vara klokt att kontakta Länsstyrelsen i den kommun som djuret befinner sig i. Då kan representanter därifrån göra en inspektion i djurets hem. På så sätt kan de se om djuret är i bra hull och om det har allt som djuret kräver för att må bra. Man kan också se om djuret är skrämt av sin ägare. Ibland är det inte meningen att göra djuret illa. Det kan handla om bristande kunskap eller så orkar man helt enkelt inte ta hand om sitt djur. Då kan man få en chans att ta tag i saken innan djuret omhändertas.