Det kan finnas många anledningar till att man väljer att bli vegan, som hälsoskäl eller rena smakskäl, men det vanligaste är att man gör det för att man bryr sig om djurens välfärd och vill avstå från att bidra på något sätt till de industrier där djur används.
Att vara vegan innebär nämligen inte bara att man undviker att äta allt som kommer från djur (som kött, ägg och mejeriprodukter), utan också att man undviker alla produkter som producerats av eller med hjälp av djur. Det betyder till exempel att en vegan inte använder skor eller väskor av äkta läder, eller sminkprodukter som har testats på djur. Vissa veganer är så ”renläriga” att de inte ens vill äga husdjur, eftersom de ser det som ännu ett sätt för människor att utnyttja djur. Det är dock en svår motsägelse för många, eftersom veganer också älskar djur, och inte alla följer denna regel. Har man ett husdjur som vegan kan man dock vara ganska säker på att det sköts om ordentligt, och får utlopp för alla sina instinkter. Har man hund kan det därför exempelvis vara bra att ha ett hus med tomt, så att hunden kan vistas ute. Det kan också vara bra att investera i en bra uppsättning utemöbler, så att man kan tillbringa mycket tid i trädgården tillsammans med sin fyrfota vän.
Det finns dock en anledning till att maten är det första man tänker på när man hör ”vegan”, och det är att köttindustrin och mjölkindustrin är två av de industrier där djur far mest illa. Som ett aktuellt exempel kan nämnas ett larm som kom i februari 2017 från anställda på Kronfågel, Sveriges största producent av kyckling. Förutom att en hög andel av kycklingköttet var smittat med campylobakter, gällde larmet hur kycklingarna hanterades. Man menade att Kronfågel för att möta en ökad efterfrågan på kycklingkött hos konsumenterna hade effektiviserat produktionen så att gårdarna nu har fler kycklingar per kvadratmeter än tillåtet – betydligt fler. Det har lett till att det vid transporterna till slakteriet, som också är överfulla, i genomsnitt anländer 6 000 fåglar med brutna vingar, varje dag. Fåglarna kan då ha plågats av smärtan under flera timmar. Andra fåglar kvävs helt enkelt ihjäl av trängseln under transporten.
Åter andra fåglar frös ihjäl. Detta på grund av att transportlådorna tvättas och desinficeras, som en följd av den ökade smittorisken. Lådorna hinner inte torka mellan transporterna, vilket gör att temperaturen i lådorna kan sjunka tillräckligt lågt för att fåglarna dör av kölden om vintern.
Detta är bara ett exempel på den typ av djurplågeri som kan pågå i kött- och mjölkindustrin utan att konsumenter är medvetna om det, och som gör att veganer avstår från att äta allt som har producerats av djur.