Ta hand om djur i nöd

I Sverige har vi kommit långt med vårt djurskydd, trots det är det fortfarande ett stort antal djur som far illa. Om vi sedan tittar upp från vår trygga vrå och ser oss om i världen ser situationen ännu värre ut. Men det finns faktiskt en hel del man som privatperson kan göra. Dels kan du skänka en liten summa pengar till en organisation som arbetar med just djurens välfärd, om du blir en regelbunden bidragsgivare eller om du bara skänker en gång bestämmer du helt själv. Du kan också välja att donera din tid. Både i Sverige och utomlands finns det ett flertal organisationer som mer än gärna tar emot din hjälp och låter dig promenera en hund eller två.

I Sverige och utomlands

Den mest välkända djurorganisationen i Sverige är troligtvis Djurens vänner. Denna förening har hjälpt och omplacerat ett stort antal hundar och katter genom åren och gör det än idag. Du kan även vända dig till Hundstallet, en organisation som i samarbete med Djurens vänner tar hand om, och omplacerar, övergivna eller skadade hundar. Om du föredrar katter kan du istället vända dig till kattkommando Syd och ansöka om att få vara stödhem till ett utav deras omhändertagna djur. Men det är inte bara i Sverige djur far illa. I ett flertal länder runt om i världen är synen på ett djurliv riktigt dålig och såväl hundar som katter misshandlas på öppen gata. Men även här finns det eldsjälar och du kan bli en utav dem. Du kanske inte kommer bli utnämnd till årets djurvän, men du kommer känna att du gör skillnad och det är det absolut viktigaste.

Ta egna initiativ

Om du inte vill ansluta dig till en officiell förening men ändå göra skillnad kan även du ta hand om utsatta djur. Har du redan tillgång till en större bostad, eller kanske en mindre gård, är detta självklart en fördel. Om du vill husera större djur, såsom hästar, getter och kor finns det dock en hel del bestämmelser du måste följa. Dessa finner du enklast på jordbruksverkets hemsida. När du sedan skall börja bygga inhägnader till dina framtida djur kommer du behöva såväl stolpar och stängsel som en tålig Jordborr och andra verktyg. Tänk på att du, för dina djurs skull, måste följa alla regler som finns. Donationer skall redovisas och djurens ytor kan komma att inspekteras. Du bör också vara beredd på oförberedda kostnader, djur är levande varelser och såväl sjukdomar som olyckor inträffar. Om du bara brinner för det du gör kommer du att arbeta med något du älskar.

mts_sociallyviral