Djurens rättigheter i Grekland

 

Många svenskar åker på semester till Grekland varje år och har länge bedrövats av det tillstånd som många av landets djur befinner sig i. Misshandlade åsnor, herrelösa katter, hundar som står fastkedjade vid tunnor och på stekande takterrasser. Landet har många djurrättsorganisationer, ofta med internationellt stöd och de flesta semesterorter har mer eller mindre tvingats öppna hundgårdar och åsnefarmar då turister hotat med att aldrig komma tillbaka om inte något görs.

Problemet har länge varit att det inte funnits tillräcklig lagstiftning men idag kan man ringa polisen om man ser djur behandlas illa. Detta är ett stort framsteg och förhoppningsvis kommer det bli allt mer uppmärksammat. Om man vill stödja några av landets många föreningar finns det möjligheter att göra det. Grekiska djurrättsföreningar tar tacksamt emot allt stöd de kan få; från ekonomisk hjälp till påtryckningar mot lokala etablissemang och kommuner liksom uppmärksamhet genom social media. Pet Food Bank in Greece ger till exempel hjälp till landets hund och kattgårdar genom att skicka dem mat och Veterinärer utan gränser kommer till öar och städer för att kastrera herrelösa katter för att hålla antalet nere.

Är man Greklandsfantast handlar det inte bara om människorna utan även djuren och mår alla bra blir tillvaron så mycket vackrare både för lokalbor och besökare.

mts_sociallyviral