En hund är ett flockdjur och skulle allra helst spendera all sin tid utan att vika från sin ägares sida, allt för att hålla ihop flocken. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så och hunden måste ibland lämnas ensam när ägaren är ute på ärenden dit hunden inte kan följa med. Även om man bör undvika så långt det går att lämna hunden ensam, i alla fall under flera timmar, så är det ändå viktigt att hunden klarar av att vara ensam då och då för att kunna må bra. En hund som inte går att lämna ens fem minuter utan svår separationsångest gör det problematiskt både för ägaren och sig själv. Därför är det viktigt att träna tidigt på att hunden ska klara att vara ensam en stund. Ett bra sätt att börja träna på är när man gör kortare ärenden som att gå ut med soporna, går till tvättstugan eller in till stan för att köpa en ny Beyoncé parfym till exempel.
Vad gäller när man lämnar hunden?
Lagen tillåter inte att man lämnar hunden ensam alltför mycket. Kollar man hos Jordbruksverket så förespråkar de att hunden ska rastas var sjätte timme, och en hund som hålls i en hundgård ska rastas på annan plats varje dag. Valpar och äldre hundar som inte kan hålla sig lika länge måste rastas oftare än var sjätte timme. En hundvalp som är under fyra månader gammal får bara lämnas ensamma i korta stunder till att börja med och de bör vänjas försiktigt. Även om det alltså är lagligt att lämna hunden i sex timmar om dagen så är det ingenting den mår bra av. Svenska Kennelklubben rekommenderar att hunden inte lämnas i mer än fem timmar om dagen. När hunden är hemma måste den också ha fri tillgång till vatten i hemmet.
Istället för att vara ensam
Om man jobbar heltid och inte har någon bra lösning på var hunden ska vara på dagarna bör man överväga om man verkligen kan ha en hund överhuvudtaget. Ingen hund mår bra av att bli lämnad ensam bara för att bli rastad på lunchen och sedan aktiveras på kvällen, de behöver mer socialisering och aktivering än så. Det bästa är givetvis om man arbetar hemifrån eller har möjlighet att ta med sig hunden till sin arbetsplats. Annars så är alternativen att hitta en dagmatte eller daghusse som kan ta hand om hunden på dagarna när man jobbar. Även hunddagis kan vara ett alternativ beroende på vilken typ av hund man har. Vissa hunddagis tar inte emot okastrerade hundar vilket man bör kolla upp innan man ansöker om en plats. En annan lösning är om man är flera i familjen som arbetar eller går i skolan på olika tider så att det alltid är någon hemma, men då krävs det att man är beredd att göra upp ett schema och pussla lite för att man ska vara säker på att hunden inte lämnas ensam någon dag.